
Miközben megteszed az előkészületeket, lefoglalod a szolgáltatókat, tervezgetsz, biztos gyakran eszedbe jut, hogy hánytól legyen az esküvő, mi mi után következzen. És rájössz, hogy valami nagy ismeretlennel állsz szemben. Nem kell csüggedned. Ez a tudás már a világon van.
A lakodalom freestyle műfaj. Vagyis lehet olyan, amilyennek csak akarjuk. Tarthatjuk földön, égben vagy levegőben, sok vagy kevés emberrel, hangos vagy halk zenével, tánccal vagy anélkül, hagyományosan vagy teljesen újszerűen...
A felsoroltak ellenére létezik néhány állandó „elem”, amely nélkül mégsem lagzi a lagzi. Ezek: a menyasszony, a vőlegény, a násznép, a zene, az étel és az ital. Minden egyéb hiábavalóság, ha a felsoroltak valamelyike is hiányzik.
Gondoljunk csak bele, mi van akkor, ha:
- ellopják a menyasszonyt,
- vagy nem jön el a vőlegény,
- esetleg otthon marad a násznép,
- netalán nincs zene,
- rossz az étel
- vagy kevés az ital?
(Ez utóbbi a kánai menyegzőn is kiverte a biztosítékot, ha élhetünk ily anakronisztikus képzavarral...) Furamód még az esketési szertartás sem lényeges, mert olyan is van, hogy az már korábban zajlott, esetleg más időben, térben.
Mindezeket azért soroltam fel, hogy világosan lássuk, mire is vállalkoztunk ebben a fejezetben: a lehetetlent ostromoljuk tehát, amikor meg akarjuk fogni a megfoghatatlan, az Egyetlen Igaz Lakodalom Menetét. Vagy még pontosabban: az Igaz Lakodalom Egyetlen Menetét.
Mert ilyen nincs. Vagy mégis? Nem a mindenkori párválasztási szokások és hagyományok, az éghajlat és a táplálkozáskultúra határozza meg mindezt? Nos, ezen a ponton már a néprajz ősi és mély vizére eveztünk, amihez viszont nem konyítunk annyira, hogy a megfelelő ok-okozati összefüggéseket kellő szakszerűséggel kivesézzük. Azt még talán jól sejtenénk, hogy a hagyományosan csallóközi disznótoros azért kerül a lakodalmas uzsonnaasztalra, mert egy-egy lakodalmat disznóvágás (mifelénk a véresebben őszinte disznóölés szót használják) előzött meg, de hogy mért kerül hagyományosan vadas a mátyusföldi Nádszeg lakodalmas menüsorába, vagy hogy Nagysallón mért fontos a ludaskása, illetve a főtt húst miért eszik külön a nászi asztalnál Komárom vidékén, nos ezek olyan komoly mélységei a lagzis kulinaritásnak, amelyben megmerítkezni nem vagyunk méltók.
Maradjunk a címben kitűzött célnál: mi a szokványos menete egy mai átlagos lakodalomnak? Mivel a sorrendiséget célszerűbbnek tűnik oszloposan szemléltetni, ezért a következőkben táblázatban foglalom össze a lakodalom fontos mozzanatait, illetve zárójelbe teszem az elhagyható vagy csak bizonyos tájegységre jellemző, kettős zárójelbe pedig kikopóban lévő eseményeket:
Esemény |
Mi történik? |
Időtartam |
((kikérő)) |
a menyasszonyt a vőfély és a vőlegény „kikéri” a lányos háznál; az eseményen csak a szűkebb család van jelen |
15–20 perc |
(a vendégek fogadása) |
a vendégek megérkeznek a lakodalom helyszínére, ahol az ifjú pár és az örömszülők fogadják őket; rendszerint röviditallal koccintanak a pár egészségére, átadják az ajándékaikat (pénzt, tárgyi ajándékot, tortát), a koszorúslányok rozmaringot tűznek a vendégek ruhájára, majd a helyükre vezetik a vendégeket |
a vendégsereg számától és a szervezett utaztatástól függően 30–60 perc |
(uzsonna) |
ha van vőfély a lakodalomban, akkor köszönti a népet, majd a pincérek felszolgálják az uzsonnát; az utóbbi években szokásba jött az a gyakorlat, hogy a násznép a templomban találkozik: ilyenkor a lakodalom az esketéssel (lásd alább) kezdődik |
a vendégsereg számától függően maximum 45–60 perc |
(búcsúztató) |
a menyasszony visszaérkezik, majd a vőfély bevezeti a terembe; ezt követően a menyasszony kitűzi a bokrétáját a vőlegénye zakójára, aki pedig átadja a menyasszonyi csokrot; a vőfély azután rigmusokkal búcsúztatja a mátkapárt a szűkebb rokonságtól |
20–30 perc |
(indulás a templomba, házasságkötő terembe) |
a násznép saját lábán és/vagy autóján, esetleg buszokkal szervezetten eljut az esketés helyszínére |
a lakodalom és az esketés helyszínének függvénye |
esketés |
a pap/lelkész/rabbi/eskető elvégzi az esketési szertartást |
felekezettől függően: 15 perctől 2 óráig |
gratuláció |
az esketés után a pár az esketés helyszíne előtt, esetenként a lakodalom helyszínén fogadja a násznép és az egyéb ismerősök jókívánságait |
násznép, rokonság, baráti kör és a kíváncsiskodók számától függően 10 perc, max. másfél óra |
fotózkodás a násznéppel |
|
10, max. 45 perc |
(vissza)út a lakodalom helyszínére |
a násznép saját lábán és/vagy autóján, esetleg buszokkal szervezetten eljut a lakodalom helyszínére |
a lakodalom és az esketés helyszínének függvénye |
(tányértörés), pohárköszöntő és nyitótánc |
(a lakodalom helyszínének bejáratában – főleg a Mátyusföldön – a vőfély egy tányért tör össze, amelyet az ifjú pár összesöpör); a násznép elfoglalja helyét a vacsorára terített asztaloknál, a vőfély pohárköszöntőt mond, a pár megnyitja a táncot, első tánckör; (egyre ritkább esetben a pár ezután megy fotózkodni) |
max. 45 perc |
vacsora, (leves és főétel) |
a pincérek felszolgálják a levest, majd a főételt; (a Csallóközben a leves behozatalakor van a tányértörés) |
másfél–két óra |
tánc |
a zenészek vagy a DJ rövid szünetekkel zenét szolgáltat |
az egyes tánckörök átlagos hossza kb. 35–60 perc |
torta |
a pincérek behozzák, a vőfély „beköszönti” a tortá(ka)t |
|
játékok, mókák |
az egyes tánckörök közötti szünetekben a vőfélyek rövid tréfákkal, játékokkal mulattatják a násznépet; ezek nagyon változatos jellegűek lehetnek, a csokordobástól a kocsis-játékig nagyon bő a felhozatal |
egy-egy tréfa hossza kb. 5–20 perc |
menyasszonytánc |
kb. éjfél tájban (helyenként pénzért) táncoltatják a menyasszonyt; pénzes menyasszonytánc esetén a vőlegény pálinkával kínálja a feleségét táncoltatókat, majd utoljára ő táncol a menyasszonnyal |
a násznép számától függően 20–60 perc |
vacsora (második fogás) |
a hajnali fogás vidékenként változhat |
|
az új pár érkezése |
a vőfély köszönti az új öltözetben érkező párt; (helyenként ugyancsak pénzes menyecsketánc helyettesíti a menyasszonytáncot) |
a násznép számától függően 20–60 perc |
vacsora (harmadik fogás) |
a „vendégkitoló” fogás általában a nagyobb mennyiségben fogyasztott alkoholt semlegesítő káposzta, helyenként káposztaleves |
|
búcsúzás |
a vendégek elköszönnek az ifjú házaspártól és a pár szűkebb családjától; gyakori, hogy a pár itt adja át a bort és a süteményt a vendégeknek |
|
A hagyományos lakodalom menetét „kőbe vésni” nem könnyű vállalkozás; a fenti táblázatba sorolt mozzanatok tehát sokkal inkább alkotnak laza füzért, mintsem előírt menetrendet. Egy zoboralji település teljesen más lakodalmas forgatókönyvet vezet, mint egy csallóközi: mindemellett egy mai lakodalom tervezésénél a hagyomány szempontján kívül egy sereg egyéb szempontot (vendégek száma, anyagi háttér, helyszín, időjárás stb.) figyelembe kell venni, ami erősen átírhatja a lagzis forgatókönyvet.
Ez nem egy mai írás. A Menyhárt Józseffel és Zalka Lóránttal közösen írt, 2014-ben megjelent, Lakadáré. Az esküvő és a lakodalom vőfélyszemmel című könyvünkben olvashattad korábban. A szöveg a mai napig megállja a helyét. Ha neked nincs meg a könyv, remélem, segített.
Olvasd el az esküvőszervezést segítő cikksorozatunk többi részét is!
8+1 szempont az ideális esküvői időpont kiválasztásához
Így válassz magadnak lagzis helyszínt – 13 szempont
Esküvői vendéglista: szeretet és költségvetés kéz a kézben járnak?
Így hívd meg vendégeidet az esküvőbe
Jól hallható szempontok az esküvői fotós kiválasztásához
Készíts esküvői költségvetést!
Mikor válasszunk ceremóniamestert?
Egy jó lagzis zenekar aranyat ér!
Miért érdemes zenekart választanod DJ helyett a lagzidra?
Ha Azariah legújabb számát akarod a lagzidban hallani, mindenképp DJ-t hívj
Ki hova üljön? Így készítsd el az optimális esküvői ülésrendet.
Nézz be egy esküvői kiállításra!
Te döntesz, de én azt mondom, hívj videóst!
Szólj hozzá(m)!